CUPRA TUO MARKKINOILLE UUDEN FORMENTOR-MALLIN

Uusi Cupra Formentor saapuu markkinoille jatkamaan edeltäjänsä menestystä. Cupra Formentor on yrityksen myyntimenestysmalli ja myydyin A-luokan CUV-malli Euroopassa; se nousi myyntilistan kärkeen yli 120 000 kappaleen maailmanlaajuisella toimituksella viime vuonna (+23 % vs. 2022). Vahva tulos brändin ensimmäiselle yksilöllisesti suunnittelulle ja kehitetylle autolle.

Tärkeimmät kohokohdat

  • Uusi Cupra Formentor tuo tullessaan uuden muotokielen Cupran DNA:lla – hain nenän muotoinen etuosa, konepellin integroitu Cupra-tunnus, kolmiomatriisi-LED-ajovalot ja takavaloihin integroitu valaistu Cupra-logo
  • Sisustus tarjoaa entistä laadukkaampaa tunnelmaa keskikonsolin, ovipaneelien, kojelaudan ja verhoilun uusilla elementeillä. Sitä on myös parannettu uusilla materiaaleilla, ja mukana on myös entistä ekologisempia vaihtoehtoja, mukaan lukien kuppi-istuimet, jotka on päällystetty joko mikrokuidulla (valmistusmateriaali 73 % kierrätetty) tai ekologisella nahalla
  • Digitalisaatio on kuljettajan huomion keskipisteessä. Uusi ja parannettu käyttöliittymä on toteutettu ohjauspyörän takana olevalla digitaalisella mittaristolla sekä isommalla 12,9 tuuman infotainment-järjestelmällä, jossa retrovalaistu liukusäädin
  • Uusi 12 kaiuttimen äänijärjestelmä, joka on kehitetty yhteistyössä Sennheiser Mobilityn audioasiantuntijoiden kanssa. Järjestelmä tarjoaa puhtaan Sennheiser-soundin, johon luottavat musiikin luovat tekijät ja artistit kaikkialta maailmasta
  • Uusi Cupra Formentor on saatavana uuden sukupolven ladattavilla hybridimoottoreilla (eHybrid), jotka tuottavat jopa 272 hv (200 kW) tehon, jopa yli 100 kilometriä puhtaasti sähköllä ja nyt yhteensopiva pikalatauksen kanssa (jopa 50 kW:n DC-lataus)
  • Uusi Cupra Formentor on saatavana myös uudella bensiinimoottorilla (TSI), joka tuottaa 333 hv (245 kW) tehon Torque Splitter -teknologialla ja valinnaisilla Akebono-jarruilla
  • Alustan ja moottorin urheilullisempi painotus takaa vertaansa vailla olevan ajoneuvodynamiikan
  • Uusi Cupra Formentor suunnitellaan, kehitetään ja valmistetaan Barcelonassa, brändin pääpaikkakunnalla Martorellissa. Se lanseerataan vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä

Ulkopuoli

Uusi Cupra Formentor perustuu mittasuhteisiin ja suunnitteluyksityiskohtiin, jotka ovat tehneet Crossover-mallista valtavan menestyksen. Auton estetiikkaa ja kokonaisuutta, joka auttoi sitä voittamaan Red Dot Award for Product Design 2021 -palkinnon, on nyt korostettu ja vahvistettu, mikä johtaa tunnepitoiseen, huomiota herättävään ja urheilulliseen visuaaliseen ilmeeseen.

Uusi Cupra Formentor esittelee uuden muotoilukielen Cupran DNA:lla, jossa on hain nenän muotoinen etuosa, kolmiomatriisi-led-ajovalot ja iso, rohkeasti muotoiltu alaosa. Uuden Cupra Formentorin etuosa on vahva ja määrätietoinen. Integroitu Cupra-logo on suoraan konepellin suuren etusäleikön yläpuolella. Valinnaiset matriisi-LED-etuvalot sisältävät myös tunnusomaisen muotoilun – kolme valaistua kolmiota, jotka on kehystetty kolmion sisällä.

Etuosan muotoilu lisää ilmaisuvoimaa ja leveyden tunnetta, kun taas ohuet ilmanottoaukot lisäävät teknisyyttä ja hienostuneisuutta. Säleikkö on avoin tarjoten sekä muotoa että toimivuutta, mikä on välttämättömyys suorituskykyisessä autossa.

Kun katse siirtyy sivusuunnittelun yksityiskohtiin, uuden Cupra Formentorin urheilulliset mittasuhteet ja luonne tulevat entistä selvemmiksi. Sen dynaaminen, tasapainoinen kori istuu tyylikkäästi muotoiltujen vanteiden päällä – valikoimassa on kahdeksan erilaista kevytmetallivannetta 18-19 tuuman välillä. Suorituskykyisen Crossover-mallin urheilullisuutta lisäävät entisestään sivulistat, joilla korostetaan auton väriä.

Uuden Cupra Formentorin takana valaistu logo on integroitu sivulta sivulle ulottuvien takavalojen keskelle. Cupra-valaistussuunnittelu jatkuu led-takavalolinsseillä, jotka on rakennettu kolmesta kolmiomaisesta elementistä, jotka ovat olennainen osa brändin teemaa. Etuosan C-muoto heijastuu myös takaosaan ja antaa vaikutelman leveydestä ja vakaudesta. Alaosan aerodynaaminen diffuusori korostaa myös uuden Cupra Formentorin luonnetta.

Sisustus

Uuden Cupra Formentorin erottuva ulkomuotoilu heijastuu sisätiloihin, joissa urheilullisuus ja ekologisuus yhdistyvät erilaisiin digitaalisiin teknologioihin ja materiaalivalintoihin.

Uusi Cupra Formentor tervehtii kuljettajaa ja matkustajia tervetuliaisseremonialla, projisoimalla Cupra-logon maahan ja valaisemalla oven kynnyksen. Sisään päästyään muutoksen tunne tulee selvemmäksi uusien materiaalien ja ohjaamon uudenlaisen suunnittelun ansiosta.

Cupra-ohjauspyörän tuttuus, vaihteenvalitsimet – jotka ovat vakiona dsg-versioissa – maksimoivat hallittavuuden ja helppokäyttöisyyden, urheilu- tai kuppi-istuimien mukavuus ja vakaus, digitaalinen arkkitehtuuri ja täysin päivitetyt materiaalivalinnat vahvistavat mielikuvaa auton suorituskyvystä.

Kojelaudan pinnoissa on parametrista 3D-kuviota, joka tuo pintaan optista mielenkiintoa. Keskikonsoli on uudelleen suunniteltu, ja sen jokainen yksityiskohta on tarkempi, ja parannetut materiaalit parantavat sisätilan laatua. Ohjaamon ympärillä, myös tuuletusaukoissa, sijaitsevat kupariset korostukset lisäävät tyylikkyyttä.

Istuinvaihtoehtojen valikoima ei ainoastaan lisää kuljettajan ja matkustajien mukavuutta; ne sisältävät myös ekologisemman lähestymistavan materiaalivalintoihin. Urheiluistuimessa on tekstiiliverhoilu, kun taas kuppi-istuimet voidaan päällystää joko 73-prosenttisesti kierrätetyllä mikrokuidulla – progressiivisella laserrei’ityksellä – tai ekologisella nahalla.

Lopuksi CUPBucket-istuimet – joissa yhdistyy keskiosan huipputekninen tekstiili kierrätettyyn mikrokuituun ja haptisiin materiaaleihin – on saatavilla Cupra Formentor VZ -malliin, jotka tarjoavat matalamman istumatuntuman ja tarjoavat ergonomisemman ja urheilullisemman istuma-asennon. CUPBucketsilla varustettuna sisustuselementit, kuten ohjauspyörän vaihteenvalitsimet, keskikonsoli ja tuuletusaukot, ovat tummaa kromia.

Digitalisaatio on kuljettajan huomion keskipisteenä. Uusi ja parannettu käyttöliittymä on toteutettu ohjauspyörän takana olevalla digitaalisella mittaristolla sekä isommalla 12,9 tuuman infotainment-järjestelmällä, jossa on myös retrovalaistu liukusäädin.

Infotainment-järjestelmässä on parannettu App Bar, widgettejä ja Clima Bar helpompaa käyttökokemusta varten. Kyse on yksinkertaisuudesta, personoinnista ja huippuluokan suunnittelusta. Ilmastointi on nyt integroitu saumattomasti pääyksikön näyttöön, jolloin kaikki auton toiminnot ovat käytettävissä yhdellä napsautuksella.

Sennheiserin äänentoistojärjestelmä

Cupra Formentoriin on saatavilla myös uusi korkealaatuinen 12-kaiuttimen äänijärjestelmä, joka on kehitetty yhteistyössä Sennheiser Mobilityn audioasiantuntijoiden kanssa. Tehokas 390 watin järjestelmä upottaa kuljettajan ja matkustajat ainutlaatuiseen äänikokemukseen.

Se on äänitekniikka, joka sisältää Sennheiserin AMBEO Concerto -ohjelmiston, joka pystyy yhdistämään musiikin peruskomponentteja, mukaan lukien erilaiset instrumentit ja aluetiedot, jakaen ne uudelleen koko autossa. Tämä ohjelmisto tarjoaa puhtaan Sennheiser-soundin, joka on luotu Sennheiserin pitkäaikaisen historian kokemuksella ja tarjoaa artisteille ja musiikin ammattilaisille luotettavia ääniratkaisuja.

Voimansiirto

Uusi Cupra Formentor on suunniteltu yhdistämään sekä poltto- että sähköistettyjen voimanlinjojen suorituskyky. Suomessa saataville tulevat vaihtoehdot: TSI (bensiini), eTSI (kevythybridi) ja uuden sukupolven eHybridt (ladattava hybridi).

TSI (bensiini)

Uuden Cupra Formentorin lähtökohtana on uusi 1,5 litran TSI-bensiinimoottori, joka tuottaa tehoa 150 hv (110 kW) yhdistettynä 6-vaihteiseen manuaalivaihteistoon. Suorituskykyä parantaa suurempi 2,0-litran TSI-bensiinimoottori, jonka teho on 204 hv (150 kW), yhdistettynä 7-vaihteiseen DSG-kaksoiskytkinvaihteistoon ja nelivetoon (4Drive).

Uuden Cupra Formentorin valikoiman huipulla ovat VZ-versiot. Uusi Cupra Formentor VZ on saatavana kahdessa teholuokassa. Ensimmäinen tuottaa tehoa 265 hv (195 kW) yhdistettynä 7-vaihteiseen DSG-vaihteistoon ja etuvetoon.

Toinen tuottaa tehoa 333 hv (245 kW), joka on myös yhdistetty 7-vaihteiseen DSG-vaihteistoon. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa on myös uusi ajotila – Cupra-insinöörit ovat kalibroineet voimansiirron sopivaksi kilparadalle ja se on varustettu myös Torque Splitter -teknologialla ja valinnaisilla Akebono-jarruilla.

Erityisesti tälle moottorille kehitetty eksklusiivinen Cupra-tila, joka sisältää kilparadalle optimoidun polkimen ja vaihteiston kalibroinnin, korkean dynaamisen vääntömomentin vasteen avoimen kaasun pitämisen ansiosta, vaihteenvaihdon merkkivalon ja Martorellin teknisen keskuksen kehittämän moottorin kalibroinnin.

Taka-akselille sijoitettu järjestelmä on sähköhydraulisesti ohjattu kahdella erillisellä kytkimellä ja mahdollistaa itsenäisen vääntömomentin ohjauksen kummassakin takapyörässä. Tämä tarkoittaa, että se voi siirtää voimaa vasemman ja oikean takapyörän välillä kaarreajon aikana, mikä antaa Cupra Formentor VZ:lle entistä enemmän ketteryyttä.

Cupra Formentor VZ:n alustajärjestelmä antoi mahdollisuuden sisällyttää Drift-tila autoon. Kun olet kilparadalla, suorituskykyinen crossover-malli pystyy nyt näyttämään luonteensa todella hauskana autona. Tässä tilassa ESC on Sport-tilassa ja Torque Splitter -teknologian avulla täysi teho voidaan ohjata yhteen takapyörään, mikä auttaa ohjaamaan autoa mutkissa.

Vakiona olevat 18 tuuman jarrut tuottavat puolestaan maksimaalista jarrutustehoa. Formentor VZ voidaan varustaa myös valinnaisilla jarruilla, joissa on kuusimäntäiset Akebono-jarrusatulat (375 mm x 36 mm).

eTSI (kevythybridi)

Cupra Formentor on nyt saatavana myös kevythybridinä (eTSI). Tämä versio mahdollistaa Crossover-mallin entistä paremman taloudellisuuden. Järjestelmä, joka on saatavana 1,5-litran 150 hv (110 kW) bensiinimoottoriin, yksinomaan yhdessä DSG-vaihteiston kanssa, yhdistää 48 V:n kevythybriditekniikan polttomoottoriin, mikä lisää taloudellisuutta ja mukavuutta.

Järjestelmä käyttää 48 V:n starttigeneraattoria ja 48 V:n litiumioniakkua, ja hyötysuhde paranee osittain siksi, että järjestelmä sallii Cupra Formentorin rullata moottorin ollessa sammutettuna joissakin ajotilanteissa, ottaa talteen energiaa jarruttaessa ja tukea moottoria hetkellisesti sähköllä. Järjestelmää on uusittu ja auto käynnistyy nyt myös 48V järjestelmän kautta, mikä tekee siitä vieläkin juohevan (verrattuna aiempaan 12V järjestelmään).

eHybrid (ladattava hybridi)

Uuden sukupolven ladattavalla hybridillä Cupra todistaa jälleen kerran, että sähköistyminen ja suorituskyky sopivat täydellisesti yhteen. Uudessa Cupra Formentorissa on kaksi uuden sukupolven eHybrid-voimansiirtovaihtoehtoa: 204 hv (150 kW) ja 272 hv (200 kW).

Molemmat on varustettu uudella 1,5 TSI -moottorilla, sähkömoottorilla ja suuremmalla akulla, jonka kapasiteetti on nyt 19,7 kWh (netto). Cupra Formentor tarjoaa nyt jopa yli 100 kilometrin toimintamatkan puhtaasti sähköllä. Akku voidaan nyt ladata nopeammin jopa 50 kW:lla (DC-lataus) tien päällä tai kotona käyttämällä 11 kW:n latausta (aiemmin 3,6 kW).

Cupra Formentor VZ e-HYBRID (200kW/272hv) voidaan varustaa Brembo-jarruilla. Nelimäntäiset Brembo-satulat yhdistyvät suurempiin rei’itettyihin levyjarruihin verrattuna vakiovarusteisiin (370x32mm), mikä parantaa jarrutustehoa.

Alusta

Voimansiirron suorituskykyä täydentää uusi alusta. Auton MQB Evo -arkkitehtuuri mahdollistaa erilaisten teknologioiden helpon integroinnin tinkimättömän ajokokemuksen tarjoamiseksi.

Perusrakennusosia ovat etuosan MacPherson-pyöräntuenta ja takaosan monivarsituenta, jotka tarjoavat mukavuutta ja ajodynamiikkaa. Jousien ja vaimentimien tarkka säätö sekä täydellinen painon jakautuminen takaavat, että alusta kestää helposti kuormituksen muutoksia.

4Drive-nelivetojärjestelmällä varustetuissa autoissa järjestelmä tarkkailee jatkuvasti lukuisia lähteitä, mukaan lukien ohjauskulmaa, pyörän nopeutta ja auton kiertosuuntaa, jotta se osaa toimittaa voimaa oikealle pyörälle juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Vääntömomenttia voidaan ohjata auton kummallakin puolella olevien pyörien välillä elektronisen EDS:n ansiosta. Se jarruttaa luistavaa vastakkaisen puolen pyörää, mikä tarkoittaa, että poikittainen vääntömomentti ei häviä.

Järjestelmä on integroitu taka-akseliin ja sijaitsee vetoakselin päässä takatasauspyörästön edessä, mikä parantaa painon jakautumista ja vähentää hitautta ja reaktioaikaa.

Voimansiirtotekniikka ei rajoitu pyörien tehon hallintaan. Shift-by-wire on suunniteltu siten, että vaihteenvalitsinta ei enää ole kytketty mekaanisesti vaihteistoon, vaan se käyttää elektronisia signaaleja vaihtamisen ilmoittamiseen.

Uusi Cupra Formentor on varustettu sähköisellä jarrutehostimella, joka tarjoaa nopeamman vasteen kuin perinteinen järjestelmä, mahdollisuuden ottaa talteen jarrutusenergiaa yhdistelmätoiminnon avulla (erityisesti Cupra Formentorin ladattavat hybridit) ja paremman aktiivisen turvallisuuden. Sähköinen jarrutehostin on erityisesti mukautettu Cupra-malleihin.

Lisäksi Dynamic Chassis Control (DCC) -järjestelmän ansiosta, jossa on erilaisia tiloja, mukaan lukien Cupra-tila tai Individual-tila – DCC-liukusäätimellä kuljettaja voi valita haluamansa asetukset tarkasti. Cupra Formentorin dynamiikkaa ja luonnetta voidaan muuttaa eri kuljettajaprofiilien avulla: Comfort, Performance, Cupra, Offroad (nelivetomallit), Drift ja Individual.

Cupra Formentor VZ:ssä on myös erityinen äänijärjestelmä. Tämä on aktiivinen järjestelmä, joka vahvistaa moottorin luonnollista ääntä. Individual-tilassa voidaan valita ääni ”Pure”, mikä poistaa ääniaktorin käytöstä, mutta samalla asettaa pakoventtiilit maksimivoimakkuuteen, jolloin saadaan aggressiivinen, mutta 100% luonnollinen ääni.

Infotainment ja liitettävyys

Uusi Cupra Formentor parantaa sisätilan käyttökokemusta korkearesoluutioisilla näytöillä tarjotakseen kuljettajalle ja muille matkustajille kaiken tarvitsemansa tiedon, uusimman sukupolven äänijärjestelmän ja pääsyn Cupra-ekosysteemiin My Cupra -sovelluksella.

Cupra-ohjauspyörän takana on digitaalinen mittaristo. Sen konfiguroitavuuden ja selkeyden yhdistelmä tarkoittaa, että se tarjoaa kuljettajalle tärkeimmät tiedot suoraan hänen silmälinjassaan, mikä tarkoittaa vähemmän häiriötekijöitä ja enemmän keskittymistä ajamiseen.

Koska tietoa on niin paljon, on tärkeää, että järjestelmät ovat intuitiivisia, ja suurempi vakiovarusteinen 12,9 tuuman keskustietoviihdejärjestelmä on suunniteltu tarjoamaan kaikki käden ulottuvilla. Täysin uuden käyttöjärjestelmän mukautettavassa näytössä yhdistyvät kosketusnäytön edut retrovalaistuun liukusäätimeen ilmastoinnin ja äänenvoimakkuuden säätämiseksi. Ja koska siihen on mahdollista sisällyttää konfiguroitavia widgetejä, infotainment-järjestelmä voidaan mukauttaa yksilöllisiin tarpeisiin.

Wireless Full Link -järjestelmä on aina läsnä, ja sen avulla asiakkaat voivat tuoda laajemman digitaalisen elämänsä ohjaamoon, olipa kyse sitten kartoista, musiikista tai muista autoon yhteensopivista toiminnoista Apple CarPlayn ja Android Auton kautta. Mikä tärkeintä, kaikki on saatavilla hallitulla, intuitiivisella ja turvallisella tavalla. Ja kun mobiiliälylaitteet tarvitsevat latauksen, uusi Cupra Formentor tarjoaa jopa 15 W:n langattomat pikalatausominaisuudet.

My Cupra App -sovelluksen avulla asiakkaat voivat hallita autoaan täydellisesti (lisätoiminnot ovat saatavilla uuden Cupra Formentorin eHybrid-versioissa), voivat ohjata ilmastoinnin etäkäyttöä, hallita akun latausta ja ovien lukitsemista ja avaamista sekä monia muita toimintoja.

Yhteydet eivät tarkoita vain mukavuutta; Sisäänrakennettu SIM lisää myös turvallisuutta, kun käyttäjät hyötyvät eCall-palvelusta. Onnettomuuden sattuessa auto voi ottaa suoraan yhteyttä hätäkeskukseen joko manuaalisesti tai automaattisesti. Ja jos pahin tapahtuu, auto voi välittää tärkeitä tietoja, kuten auton sijainnin, moottorin tyypin ja matkustajien lukumäärän, mikä helpottaa heidän avustamistaan.

Edistykselliset kuljettajaa avustavat järjestelmät ja turvallisuus

Uusi Cupra Formentor tarjoaa laajan valikoiman turvallisuus- ja mukavuusominaisuuksia, jotka takaavat huolettomuutta tapahtumista riippumatta. Joukko tekniikoita, jotka on integroitu auttamaan, mutta ei häiritsemään, tekevät Crossover-mallista yhden segmentin turvallisimmista autoista.

Uuden Cupra Formentorin turvallisuus- ja mukavuusjärjestelmiin kuuluvat mukautuva vakionopeudensäädin (ACC), Travel Assist, Side and Exit Assist ja Emergency Assist.

Mukautuva ACC -järjestelmä voi paikantaa auton navigointijärjestelmän toimittamien reitti- ja GPS-tietojen perusteella, jolloin se voi korjata nopeuttaan tulevan tierakenteen mukaan – mutkissa, liikenneympyröissä, risteyksissä, nopeusrajoituksissa ja taajamissa. Eteen asennetun kameran ja liikennemerkkien tunnistuksen avulla se voi säätää auton nopeutta rajoitusten muuttuessa.

Travel Assist -ominaisuus käyttää ACC:n ja Lane Assistin tietoja ja pitää auton aktiivisesti kaistan keskellä ja säätää nopeutta liikenteen sujuvuuden mukaan – koko nopeusalueella. Side and Exit Assist -tekniikka havaitsee, mitä silmäsi eivät pysty kuolleen kulman tunnistuksen avulla, ja antaa poistumisvaroituksen, kun auto on pysäköity ja haluat poistua ajoneuvosta – varoitus tulee sekä akustisena ja visuaalisena, jos joku tai jokin lähestyy.

Emergency Assist varmistaa, että kuljettaja keskittyy ajamiseen. Jos kuljettaja ei reagoi varoituksiin, järjestelmä voi käynnistää jarrutussarjan, ja jos kuljettaja ei reagoi, auto voi pysähtyä kokonaan ja aktivoida hätävilkut. Kun uusi Cupra Formentor on pysäköity, se voi ottaa suoraan yhteyttä hätäpalveluihin eCall-järjestelmän avulla.

Edistyksellisten kuljettajaa avustavien järjestelmien valikoimaa vahvistetaan integroimalla seitsemän turvatyynyä, mukaan lukien vakiona etukeskiturvatyyny.

Suomessa uuden Cupra Formentorin myynti alkaa touko-/kesäkuussa 2024

Lue myös

Syksyllä tuleva Cupra Born VZ on Born-malliston tehokkain versio!

Cupran saa nyt myös Jyväskylässä — avajaistarjouksena Cupra Bornin erikoismalli!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

2024-05-02T14:18:21Z dg43tfdfdgfd