SäHKöAUTO VOI TOIMIA MYöS VIRTALäHTEENä VAIKKAPA SäHKöGRILLILLE TAI SäHKöVESSALLE!

Kian uudet sähköautot on varustettu virran ulosottomahdollisuudella, joka tunnetaan lyhenteellä V2L. Tämän ansiosta sähköauton avulla voi käyttää monia sähkölaitteita kiinteän sähköverkon ulkopuolella.

Kian palkittu sähköautomallisto EV9, EV6 ja Niro EV on varustettu kaksisuuntaisella latauksella, joka mahdollistaa helposti normaalien 220 voltin jännitteellä toimivien sähkölaitteiden käyttämisen paikasta riippumatta.

Esimerkiksi mökillä sähköauton voisi kytkeä pakastimeen, jos sähkökatkos kestäisi pitkään. Niin kutsuttu V2L-ominaisuus (Vehicle-to-Load) mahdollistaa myös hauskanpidon paikoissa, joissa ei ole sähköverkkoa.

Listasimme laitteita käyttöaikoineen, jonka 99,8 kWh akustolla varustettu Kian sähköinen lippulaivamalli EV9 mahdollistaa. V2L antaa virtaa auton latauspistokkeesta maksimissaan 3,6 kW. Akun varausaste ei kuitenkaan laskisi esimerkiksi betonimyllyä pyöritettäessä alle 20 prosentin eli EV9:n akuston nettokapasiteetti kaksisuuntaisessa latauksessa on noin 80 kWh härvelistä riippumatta.

  • Nyt grillataan! Sähkögrillin kytkeminen autoon ei ole temppu eikä mikään. Makkaraa voisi paistaa noin 30 tuntia putkeen 2600 W sähkögrillillä. Senkin jälkeen autolla ajaisi vielä noin 100 kilometriä, jos makkaran paisto olisi venähtänyt vähän pitkäksi.
  • Pomppulinna. Nyt iski äkillinen tarve pomppulinnalle! 12 pienelle lapselle tai kuudelle aikuiselle (7,5 × 7,9 × 4 m) soveltuvan pomppulinnan pitäisi EV9-mallin akustolla pystyssä yli 47 tuntia. 250 kiloa painavan pomppulinnan pystyttämisessä ja purkamisessa riittää silti puuhaa…
  • Sähköinen lumilinko. Kuka sanoi, että talvi meni jo? Sähköisellä 2000 W lumilingolla pitäisi takatalven loitolla EV9:n akustolla loitolla 40 tuntia, jos lunta tulisi tupaan yhtä soittoa.
  • Sähkövessa. Kuvitellaan varsin yleinen tilanne, että mökille pitäisi saada vessa, mutta korpeen ei tule sähköä eikä vettä. Huussi ei tule kyseeseen, joten sähköllä toimiva kuivakäymälää voisi olla ratkaisu hätään. Sähköistä vessaa voisi helposti käyttää yli 50 tuntia putkeen sähköautoon kytkettynä. Lopullinen tuntimäärä on toki riippuvainen hädän suuruudesta ja sitä myötä poltettavien jätösten määrästä.
  • Projektori. Miltä kuulostaisi leffailta kauniina kesäiltana luonnon helmassa? EV9 on kuin tehty tätä tarkoitusta varten! Autoon on nimitäin saatava alkuperäisenä tehdaslisävarusteena valkokangas, jonka voi kiinnittää auton peräosaan siten, että elokuvia voi katsoa vaikka taivasalalla. Niin, ja sen akun kesto? Kotiteatteriprojektia pyörittäisi 275 tunnin edestä.
  • Viikinkilaiva. Kyllä. Ei tosin suuren, mutta suomalaisesta tivolista vuokrattavan pienen viikinkilaivan pyörittäminen onnistuu sähköautolla. Sitäkin hauskuutta kestäisi yhtäjaksoisesti yli 26 tuntia.
  • Hattarakone. Ammattilaiskäyttöön soveltuvan 1200 W hattarakoneen kytkeminen sähköautoon on taatusti hyvä ohjelmanumero naapurustossa, vaikka sähköä olisi seinästäkin tarjolla. Samalla se olisi hyvä syy esitellä naapurille uutta autoa. Hattaraa pyörittäisi yhtäjaksoisesti yli 65 tuntia, joten sokeria kannattaa varata riittävästi. Hyvää vappua!

Eikä tässä vielä kaikki…

Todelliset hifistelijät voi hyödyntää tulevaisuudessa EV9:n V2B- ja V2H-ominaisuuksia (Vehicle-to-Building / Vehicle-to-Home), jotka mahdollistavat jopa 10 kW:n tehon ulosottamisen esimerkiksi kodin sähköistämiseksi hetkellisesti.

Eli auton akuston voisi ladata ensin ilmaiseksi esimerkiksi työpaikalla tai kun sähkö on muuten edullista. Kodin sähköistäisi useammaksi tunniksi autosta tulevalla edullisella sähköllä, jos pörssisähkön hinta olisi korkealla. V2G (Vehicle-to-Grid) puolestaan mahdollistaa energian syöttämisen suoraan takaisin sähköverkkoon kovimman kysynnän aikaan.

Lue myös

Kia EV6 -mallistoon uusi edullisempi Business-versio

Kia EV9 -mallistoon halvempi versio

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

2024-04-30T15:10:22Z dg43tfdfdgfd