VUODEN AJONEUVOMUSEO JULKISTETTIIN LAUANTAINA LAHDESSA

Vuoden ajoneuvomuseo 2024 on Auton ja tien museo Mobilia. Valinta julkistettiin Lahdessa Classic Motor Show -tapahtumassa lauantaina.

Valintaperusteluissa Automuseoiden Neuvottelukunnan jäsenmuseot nostivat esiin erityisesti yhteistyön helppouden: toimijan koolla tai taustayhteisöllä ei ole ollut merkitystä, kaikki ovat saaneet apua ja tukea Mobilialta sitä tarvitessaan.

– Yhteistyön onnistumisen kannalta merkittävässä roolissa on ollut Mobilian pitkäaikainen henkilökunta, Tyrkkö ynnäilee valintakokouksen tunnelmia ja jatkaa, – tämän tasoinen avoin ja tasa-arvoinen vuoropuhelu ja yhteistyö ei ole vielä itsestään selvää kaikilla toimialoilla. Automuseoiden, harrastajien, yrittäjien ja muiden moninaisten toimijoiden kesken se on saatu toimimaan. Siitä iso kiitos Mobilialle, Automuseoiden neuvottelukunta ry:n puheenjohtaja Petri Tyrkkö totesi.

Perusteluissa mainittiin myös mittava työ museon kehittämiseksi sekä rohkeus tehdä uusia avauksia. Museovieras saa moniulotteisen kokemuksen, jossa yhdistyvät mielenkiintoiset esineet, kuvat, videot ja äänimaailmat sekä tekeminen. Näyttelyiden teemat luovat sivujuonteineen yhtenäisen tarinaan, joka kulkee polkuna läpi museon.

Mobilia säätiön toimitusjohtaja Heidi Rytky piti palkinnon vastaanottamista kunniatehtävänä. Erityisesti häntä liikutti se, että mobilialaisten pitkäjänteinen työ ja yhteistyötaidot oli huomioitu.

– Näen joka päivä, kuinka paljon meillä tehdään työtä ja halutaan toimia verkostoissa. Tätä työtä ei kukaan tee yksin, vaan saan kiittää onnistumisistamme henkilökunnan sitoutumisen lisäksi kaikkia yhteistyökumppaneitamme, Rytky kiitti.

Mobilia säätiön juuret ovat Vehoniemen Automuseosäätiössä, jonka ajoneuvoharrastajapariskunta Lilja ja Toivo Sallinen perustivat vuonna 1986 tukemaan jo 1950-luvulla alkanutta ajoneuvokulttuurin tallennustyötään. Samana vuonna säätiö avasi rinnalle sotilas- ja erikoisajoneuvohistoriallisen museon.

1990-luvun alussa mukaan tuli julkisyhteisöjä ja museoon liitettiin Tiemuseo. Mobilia säätiö aloitti 1992, ja museo muutti nykyiselle paikalleen Längelmäveden rannalle.

Mobilian toiminta ja rooli vahvistuivat vuonna 1997, kun opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi sen tieliikenteen alan valtakunnalliseksi erikoismuseoksi. Nykyisen museolain mukaisesti Mobilia on vuodesta 2020 ollut tieliikenteen alan valtakunnallinen vastuumuseo.

Automuseoiden neuvottelukunta on toiminut vuodesta 2007, kun Mobilia kutsui alansa toimijat koolle. Kymmenen vuotta myöhemmin neuvottelukunta vahvisti rooliaan yhteisenä edunvalvojana ja muuttui rekisteröidyksi yhdistykseksi, jolla on nyt 21 jäsenmuseota ympäri Suomea. Samana vuonna yhdistys alkoi myöntää Vuoden ajoneuvomuseo –palkintoa.

Palkintojenjakotilaisuudessa luovutettiin edellisvuoden ajoneuvomuseolle muistoksi oma pienoiskilometripylväs, kun iso kivipaasi matkasi vuodeksi Mobiliaan. Pienoismerkin otti vastaan Etelä-Karjalan Vanhat Ajoneuvot ry:n puheenjohtaja Pasi Sotarauta.

Tittelin aiemmin voittaneet museot ovat kertoneet, että saatu arvostus on otettu kunnialla vastaan, ja samalla on ymmärretty itsekin oman, usein pitkäjänteisen talkootyön merkitys kokonaisuudessaan. Se on myös haastanut tekemään ponnekkaammin työtä liikenteen kulttuuriperinnön tallentamisessa ja esillepanossa. Palkinto on myös tuonut varsinkin lähialueilta uusia kävijöitä museoihin.

Lue myös

Vuoden 2020 automuseo julkistettiin tänään

Vuoden ajoneuvomuseo julkistettiin tänään Lahdessa

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

2024-05-05T07:28:50Z dg43tfdfdgfd