TäLTä TUNTUI SIIRTYä SäHKöAUTOSTA SUOSIKKIHYBRIDIIN – HAISKAHTAA JO MENNEISYYDELTä

Vaihdoin sähköauton viikoksi suomalaisten suosikkihybridiin. Harva palaa sähköautosta polttomoottoriin ja nyt ymmärrän hyvin miksi.

Moni hybridi-kuski kokeilee näinä aikoina ensi kertaa sähköautoa. Tein toisin päin. Kun sähköauton maalivauriota korjattiin, sain tilalle suomalaisten todellisen suosikkiauton eli hybridi-Corollan haluttuna Cross-tilaversiona.

Sähköistymisen tahti on selvästi hidastunut autokaupassa. Suomessa on alkuvuonna rekisteröity vähemmän täyssähköautoja kuin vuosi sitten. Samaan aikaan ei-ladattavien hybridien myynti on kasvanut.

Hybridien uranuurtaja ja kansansuosikki on Toyota. Olen hybridejä kokeillut ja ajanut vuokra-autona, mutta en ole niitä omistanut. Miten Corolla vertautuu vastikään koeajamiini Volvo EX30 ja Tesla Model 3 -autoihin, lyhyemmin testattuun BYD Sealiin sekä Model Y ja Volkswagen ID 4 -sähköautoihin?

Yli 90 prosenttia sähköautoilijoista sanoi seuraavankin auton olevan täyssähköauto, kun K-Lataus tutki asiaa. Tosin siitä on jo kolme vuotta. Herättäisikö Toyota nyt omistamisen halun?

Heti lähdössä tulee selväksi, että Toyotan ohjaamossa palataan askel taaksepäin nappuloiden aikaan. Mutta onko se jotenkin helpompaa ja selkeämpää?

Ei tehoa ilman ääntä

Laskin Corollan ohjaamosta 45 nappulaa, kolme vipua ja kaksi näyttöä, joista löytyi osa toiminnoista. Ei se vieraassa autossa erityisen selkeältä tuntunut. Esimerkiksi uudessa Volvo EX30 -mallissa tärkeimmät toiminnot – valot, tuulilasinpyyhkijät, vakionnopeudensäädin ja musiikin säätimet ovat ratin napeissa ja viiksissä kuten Toyotassakin. Loput löytyy kosketusnäytöstä. Minusta se oli heti kättelyssä varsin selkeää.

Toinen havainto oli se, että välillä hybridi lipuu ääneti, mutta pienikin kiihdytys saa moottorin käymään kovilla kierroksilla. Eikä hybridin ääni ei ole dieselin voimaa viestivää murinaa vaan jotenkin ärsyttävää.

Täyssähköautolla voi liikkua reippaastikin, eivätkä desibelit nouse. Hybridin tehoja en käytännössä halunnut käyttää, koska se vaati moottorin huudatusta. Ääni korostuu, koska auto välillä on hiljainen, kuten sähköauto.

Periaatteessa hybridillä voi ajaa pelkällä sähköajolla, mutta käytännössä bensamoottori käynnistyy helposti. Sillä niinhän se on: hybridi on bensa-auto, jonka kulutusta sähkö hiukan leikkaa.

Ihan mukavaa, ei ihan halpaa

Toki arkiajaminen Toyotan hybridillä on melko miellyttävää ja sujuvaa. Mutta halpaa se ei ole. Ajamani neliveto-Toyota maksoi 45 600 euroa eli saman verran kuin takavetoinen Tesla Model Y.

Mutta tämän päälle hybridiin tulee hurjasti lisäkuluja.

Bensaa Toyota vei noin 5,4 litraa. Esimerkiksi 100 000 kilometrin ajoilla bensalasku olisi lähes 11 000 euroa. Kotilatauksella sähköautoilija pääsee helposti 15 sentin kilowattikeskihintaan siirtoineen ja veroineen eli lataukset maksaisivat noin 3 000 euroa. Toyotan hybridille lisälasku on siis noin 8 000 euroa.

Se nostaakin Toyotan kalliimmaksi kuin nelivetoinen Volkswagen ID4 ja neliveto Tesla Model Y:n hintoihin.

Sähköautoissa etälämmitys kännykällä on vakiovaruste. Sijaisauto-Toyotassakin on etänä toimiva mobiilisovellus. Toyotan tehokkaaseen etälämmitykseen vaaditaan kuitenkin käytännössä polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Se puuttui, eikä ihme. Se on peräti 3 000 euron lisävaruste, jota harva hankkii. Taas lisähintaa tai sitten pitää lähteä kylmällä autolla.

Joten mikä olisi se syy vaihtaa sähköauto hybridiin? En oikein keksi hybridille mitään kilpailuetua. Todella pitkän matkan ajaminen on sillä marginaalisesti nopeampaa, mutta nopeasti latautuvalle sähköautolle riittää kahvitauon mittainen tauko.

Jos kotilatausta ei ole, tulee sähköauton mukana toki lisävaivaa.

Muuten hybridi haiskahtaa menneisyydeltä, jota ei enää kaipaa.

Aika kalliit huoltokulut

Sekään ei ole totta, että Toyota tai mikään hybridi olisi kovin halpa huoltaa. Talouselämä vertaili autojen huoltokuluja ja hybridi-Toyota huoltoihin meni 100 000 kilometrin ajoilla kolmessa vuodessa lähes 2 000 euroa. Esimerkiksi täyssähköiseen Škoda Enyaqiin meni vaivaiset 320 euroa. Sähköautoissa toisaalta vakuutukset voivat olla kalliimpia.

Kun auto vanhenee, tulee polttomoottoreissa vastaan yhä kalliimpia pakollisia huoltoja: jakohihnoja, vesipumppuja ja automaattivaihteiston öljynvaihtoja. Sähköautossa riskinä on lähinnä akkuremontti. Akkutakuu on esimerkiksi Enyaqissa 8 vuotta tai 160 000 kilometriä. Rinta-Joupin Autoliikeen korjaamat Enyaqin akkuviat voi laskea yhden käden sormin ja ne ovat menneet takuuseen. Hinta on arviolta 4 000–5 000 eli se vertautuu polttomoottorin vaihtoon.

Toki sähköautosta pitää latauskaapelia irrottaa ja kiinnittää pari kertaa viikossa. Toisaalta monet sähköautot käynnistyvät, kun istuu penkille ja sammuvat, kun siltä nousee. Olen siihen niin tottunut, että unohdin toistuvasti Toyotan käyntiin.

Ja pitäähän bensa-autollakin poiketa erikseen tankkaamaan toisinaan. Niin tein minäkin Toyotalla.

Tankkaushan on kallista, mutta helppoa vai kuinka? Vielä mitä. En löytänyt keinoa Corollan tankkausluukun avaamiseen, vaikka etsin. Lopulta piti neuvoa kysyä Googlelta, joka neuvoi etsimään mustaan lattiaan naamioitua mustaa vipua, josta luukku aukesi.

Kun palautin auton, kuulin että edellisellä kuskilla oli ollut sama ongelma. Sinänsä huvittavaa, että osasin ladata koeajamani sähköautot ongelmitta.

Asiat vaativat usein alussa opettelua, niin sähköauton lataus kuin bensan tankkaus.

2024-04-20T06:54:14Z dg43tfdfdgfd