7 KIKKAA ENTISTä PAREMPIIN KäNNYKKäKUVIIN

Älypuhelimet sopivat loistavasti valokuvien näppäilyyn, mutta kännykkäkuvista voi saada entistä parempia, jos opettelee hyödyntämään laitteensa toimintoja ja hankkii puhelimeen muutamia lisäosia.

Matkapuhelimilla saa yleensä ihan hyviä kuvia pelkästään suuntaamalla kännykän kohteeseen ja laukaisemalla. Tuloksia voi kuitenkin parantaa huomattavasti, jos osaa hyödyntää harvojen käyttämiä kameran ominaisuuksia sekä hankkii muutamia lisävarusteita.

Horisontti suoraan

Vinot horisontit ovat klassinen valokuvausvirhe, mutta ne on helppo jättää historiaan, kun pyytää älypuhelinta kertomaan itse, koska kamera on suorassa.

Jos sinulla on iPhone, mene kohtaan ”Asetukset” ja ”Kamera” ja aktivoi kohta ”Vaakasuora”.

Voit myös ottaa käyttöön ruudukon eli näytölle näkyviin vaaka- ja pystyviivat, joiden avulla voit sommitella kuvia helposti esimerkiksi kolmanneksen säännön mukaisesti.

Android-puhelimet saa yleensä vahtimaan vaakasuoruutta ottamalla kamerasovelluksen asetuksista käyttöön ristikon.

Upeampia auringonlaskuja

Suotimet voivat auttaa ottamaan parempia kuvia muun muassa suorassa auringonvalossa. Esimerkiksi ND-suodin mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön ilman, että kuvat ylivalottuvat.

Kännykkäkameroissakin voi käyttää suotimia, sillä matkapuhelimiin saa sitä varten klipsillä kiinnitettäviä yleissovittimia.

iPhonea varten on myös erityisiä puhelimen taustaan magneetin avulla kiinnitettäviä sovittimia, kuten Ulanzi 52mm MagFilter.

Teräviä kuvia etäältä

Etenkin hämärässä kuvat tärähtävät helposti kuvattaessa käsivaralta. Silloin ratkaisu on kiinnittää puhelin jalustaan. Jalustallakin jo laukaisimen painaminen voi kuitenkin riittää aiheuttamaan epätarkkoja kuvia. Silloin tarvitaan laukaisimen etäältä aktivoiva kaukosäädin.

Kaukosäädintä voi hyödyntää myös eläinkuvauksessa: vie kamera jalustalla lähelle paikkaa, johon odotat eläimiä tulevaksi, vetäydy kauemmas odottamaan ja laukaise sitten kamera eläimiä häiritsemättä, kun ne ovat asettuneet paikalle. 

Nyt voit saada kamerajalustan ja kaukolaukaisimen, kun tilaat kolme numeroa DigiKUVAa. Tutustu tarjoukseen tästä.

Viivästytä laukaisua

Kuvan tärähtämistä jalustalta kuvattaessa voi estää myös käyttämällä ajastettua itselaukaisutoimintoa.

Kun haluat, ettei laukaisupainikkeen koskettaminen täräytä kuvaa, voit asettaa itselaukaisun viiveeksi 3 sekuntia, jolloin laukaisin aktivoituu hyvin pian sen jälkeen, kun sormesi on irronnut puhelimesta.

Viiveeksi voi yleensä asettaa myös 10 sekuntia, minkä aikana ehtii jo hyvin vaikka itse juosta kuvaan mukaan ennen kuin kamera aktivoituu.

Ota painikkeet käyttöön

Yksi puhelinkameroiden suurimmista heikkouksista on kosketusnäytön käytön epävarmuus, mutta siihenkin löytyy ratkaisu.

Useimmissa puhelimissa on mahdollista käyttää kosketusnäytön valkoisen ympyrän sijaan fyysisiä painikkeita. Joissain älykännyköissä, kuten Sonyn malleissa, on erillinen kameran laukaisupainike, ja monissa Android-puhelimissa kuvia voi ottaa painamalla äänenvoimakkuuspainiketta ikään kuin hiljentäisi ääntä.

Myös iPhonen voi laukaista ”hiljentämällä ääntä”, ja siinä ”äänenvoimakkuutta lisäämällä” voi puolestaan ottaa kuvasarjoja. Toiminto on ensin aktivoitava asetuksista kohdasta ”Kamera” ja ”Ota kuvasarja äänenvoimakkuuspainikkeella”.

Hanki lisäoptiikkaa

Puhelinkamerat ovat yhä monipuolisempia, sillä monissa niistä on useita objektiiveja, jotka kattavat kaiken ultralaajakulmasta tele- ja makrokuvaukseen. Silti niilläkin on yhä rajansa.

Jos siis haluat kännykkäkameraltasi vielä enemmän, siihen on hankittava puhelimeen kiinnitettäviä erikoisobjektiiveja. Tarjolla on esimerkiksi kalansilmä- ja anamorfisia linssejä, superteleobjektiiveja – 36-kertainen zoom on hurjin näkemämme – ja makro peräti 10-kertaisella suurennuksella.

Näiden lisävarusteiden hinnat ovat yleensä kohtuullisia, ja vaikka tulokset ovat heikompia kuin oikean kameran erikoisobjektiiveilla, ne ovat huomattavasti parempia kuin jos vastaavanlaisia kuvia tuottaa vain kännykän digitaalitekniikan ja -tehosteiden avulla.

Tasaista lisävaloa

Vaikka kamera olisi kuinka hyvä, kuvat eivät voi onnistua, jos valo ei riitä. Silloin avuksi astuu puhelimeen kiinnitettävä rengasvalo.

Rengasvalo valaisee tasaisesti kaiken, mihin kamera kohdistetaan. Rengasvalon saa puhelimeen muutamalla kympillä.

Lue lisää: Näin käytät objektiiveja matkapuhelimessasi

Lue lisää: Ota huimia tähtikuvia kännykällä – se on helpompaa kuin luuletkaan

2024-05-06T05:13:11Z dg43tfdfdgfd