HANNU MIKKOLA LOPETTI USKOMUKSET SAFARI-RALLISSA

Kenian perinteikäs Safari-ralli on vuosien varrella tarjonnut useita hienoja suomalaishetkiä. Kymmenen kertaa kilpailu on päättynyt suomalaisajajan voittoon.

Ensimmäinen suomalaisvoittaja Safari-rallissa oli Hannu Mikkola, joka ajoi ykköseksi legendaarisella Ford Escort RS1600-autolla 1972.

Ennen Mikkolan voittoa puhuttiin, että Safari-rallissa olisi taika, ettei kukaan muu kuin afrikkalaiskuljettaja voisi kisaa voittaa. Siitä väitteestä tuli absurdi, kun kaukaa pohjoisesta Afrikkaan matkannut Mikkola kaasutteli voittoon.

Mikkola voitti Safari-rallin myös 1987 Audi Quattrolla. Se jäi hänen komean uransa viimeiseksi MM-rallivoitoksi.

Suomalaisista eniten voittoja Safarista on napannut Juha Kankkunen, joka oli Keniassa ykkönen kolmesti. Kankkunen voitti kisan ensi kertaa 1985 Toyota Celicalla ja teki samalla kansainvälisen läpimurtonsa. Lisäksi Kankkunen voitti Safarin 1991 Lancia Deltalla ja 1993 Toyota Celicalla.

Tommi Mäkinen voitti Safari-rallin kahdesti. Yhden kerran suomalaisista ovat Keniassa voittaneet Ari Vatanen, Tapio Laukkanen sekä Kalle Rovanperä.

Safari-ralli ei kuulunut MM-sarjan ohjelmaan 2003-20. Jos olisi kuulunut, olisi kilpailun historiassa varmasti enemmänkin suomalaisvoittajia.

Lue myös: Kalle Rovanperä hehkuttaa kirahveja

2024-03-28T07:18:05Z dg43tfdfdgfd